Obsesif Kompülsif Bozukluk

Takıntılı Saplantılı Nevroz

Kişinin kontrol edemediği tekrarlayan, istenmeyen mantıksız ve anlamsız olduğunu bilmesine rağmen zihninden uzaklaştıramadığı takıntılı düşünce, imge (hayal) ve dürtülere obsesyonlar denir. Bu istenmedik takıntılı düşüncelerden kurtulmak için yapılan davranışlara, eylemlere kompülsiyonlar denir.

Sosyal ilişkileri, mesleki görevlerini ve günlük yaşantısını aksatacak düzeydeki obsesyon ve kompülsiyonlar ciddi bir rahatsızlıktır. Kişilerde görülme yaşı ortalama 20 li yaşlardır. Kadınlarda ve erkeklerde görülme sıklığı eşittir. Temizlik takıntısı, düzen, hastalık, sayma, dini takıntılar v.b. birçok takıntılar vardır. Takıntı hastalığı beyin hücrelerinde ortaya çıkan bir çalışma bozukluğudur. Kalp, mide, bağırsak hastalığı gibi bu hastalığında tedavi edilmesi gereklidir. Tedavi edilmezse kendiliğinden geçmez, yada tavsiyelerle azalmaz. İlaç tedavisiyle desteklenen psikoterapi gereklidir. Davranışcı psikoterapiler en etkili yöntemdir.

OPSESİF KOMPÜLSİF KİŞİLİK

Genellikle takıntılı kişilik olarak biliriz. Temizlik takıntısı var, düzen takıntısı var deriz. Ve takıntı hastalığı ile de karıştırılır. Biri hastalıktır. Semptomları (belirtileri) vardır. ilaçla %50 iyileşme sağlar. Terapi +ilaçla %90 iyileişme görülür. Takıntılı kişilik ise, adı üstünde "kişilik biçimidir" Ortada hastalık belirtisi yoktur. Ancak hayatın erken döneminde başlayıp, kolay kolay değişmeyen kişilik özelliği vardır. Genellik mükemmelliyetçi kişilik (kişiler) de denir.