Panik Atak

Panik Atak aniden ortaya çıkan ve genellikle 10-15 dakikada doruk noktasına çıkan yoğun korku ve rahatsızlık hissetme duygusudur. Panik Atağın varlığından söz edebilmek için aşağıda sıralanan belirtilerden en az 4 tanesinin görülmesi gereklidir.

- Çarpıntı (kalp atışını hissetme, kalp krizi geçirme korkusu)
- Nefes alamama ( Boğuluyor gibi hissetme)
- Göğsünde sıkıntı hissi, göğüs ağrısı
- Baş dönmesiyle birlikte bayılacakmış duygusu
- Kontrolünü kaybedeceği ya da çıldıracağı korkusu
- Uyuşma ya da karıncalanma hissiyle kaşınma davranışının çoğalması
- Üşüme, ürperme ya da ateş basması
- Gerçek dışılık duyguları ya da benliğinden ayrılmış olma hissi

Bazı Panik ataklar gün üçünde hiç beklenmedik bir anda ya da yerde ortaya çıkabilir.

Bazı Panik ataklar ise atığı tetikleyen durumla karşılaştığında ortaya çıkar. Kişi panik yaşayacağını hisseder. Mesela Köpekten korkuyorsa köpeği görünce. (Durumsal PanikAtak).

Bazı Panik ataklar ise bir durumda olan PanikAtak başka bir günde aynı durum ortaya çıktığı halde gözlenmeyebilir. Mesela kalabalık fobisi gösteren bir kişi bazen atak geçirir, bazen geçirmez . (Durumsal yatkınlık PanikAtak)

Birey Panik atak belirtilerini hissetmeye başladığında kontrollü nefes alıp vererek bu durumu atlatabilir, ancak nefes almayı bırakır ve düzensiz nefes alıp alıp vermeye başladığında atak belirtileri özellikle nefes alamıyormuş duygusu kalp çarpması artacaktır.

Panik atak geçiren birisiyle karşılaştığımızda atak durumun en fazla 10-15 dk süreceğini düzenli nefes alıp verirse daha kontrollü atlatacağını söyleyip yardımcı olabiliriz. Ancak bu geçici bir çözümdür. Sorunundan tamamen kurtulabilmesi için bir uzmandan sistemli yardım alması gereklidir. PanikAtak tedavilerinde Bilişsel- Davranış terapi yöntemi etkilidir.